Leva i Qatar

Boende
Skolor
Trafiken
Klädsel
Säkerhet

Qatar är ett land med ena foten väl förankrat i det gamla arabiska samhället och en fot klart nedstampat i en beslutsamhet att vara modern. Qatarierna har med hjälp av sina rika olje- och gas fyndigheter gjort det möjligt att transformera sitt land. De sista årtiondena har präglats av tillväxt, från ett lugnt land baserat på kameler och pärlfiske till ett land i skyskrapornas sken med en ständig hög puls. Det är mycket spännande att få bo och leva i Qatar. Att få ta del av denna utveckling är något som de flesta svenskar känner sig väldigt tacksamma för. Nedan följer lite information som kan hjälpa er som funderar på att flytta hit.

Boende

Boendet i Doha är dyrt. Efterfrågan på hus är stor och det har drivit upp priserna. De flesta företag betalar eller ger bidrag till boendet för sina anställda. det finns olika boendeformer:

Compounds Compounds är inhägnade områden i storleken 6-300 villor. De flesta compound har bevakade grindar, underhållspersonal och erbjuder nästan alltid rekreationsområde såsom t.ex., pool, lekplats och klubbhus. En del bistår också med tennisbanor, squash och gym. Barnen kan leka relativt fritt och skyddat i ett compound (den ständigt närvarande strömmen av bilar finns ju dock även här). Det finns oftast många lekkamrater. Den största delen av Qatars expats bor i compounds. Prisnivån sträcker sig från ca 15 000 QR till 35 000 QR.husen kan oftast får möblerade eller omöblerade. 

Villa Ett mer ”privat” alternativ är att bo i en  (standalone) villa. Du lever skyddat innanför murar med låsbara portar. För barnfamiljer kan det kanske upplevas som lite väl skyddat då barnen sällan kan gå utanför tomten och leka, villaområdena är inte speciellt barnvänliga utanför murarna. Finns det trädgård och pool underlättar det givetvis. Priserna stiger i rask takt om villorna är utrustade med dessa faciliteter. Mindre villor utan faciliteterna har ungefär samma prisnivå som de billigaste compounden och stiger sedan efter utseende och plats. Var noga med vilken utrustningsnivå som gäller så att man inte blir överraskad av att man måste köpa A/C eller vitvaror till huset.

Lägenhet Ett annat möjligen billigare boendealternativ är att bo i lägenhet. Många lägenheter är belägna mitt i centrala stadskärnan i Doha. Det finns gott om skyskrapor där man kan få ett spektakulärt boende på 30 våning med utsikt över Doha och Persiska Viken, t.ex i The Pearl.
Upp

Skolor

Att hitta en skola eller förskola/dagis till sina barn i ett främmande land kan vara en utmaning. Förutom att ta reda på fakta, tillgänglighet och placering av varje skola måste man också sätta sig in i kursutbud och vilket curriculum som skolan har. Men skolorna håller ofta en god standard och många av dem följer brittiskt eller amerikanskt curriculum. Vi som nu bor i Doha har alla haft denna resa varpå gärna delar med oss om de skolor som finns och kanske ge lite tips om tillvägagångssätt att få en skolplats. Se till att vara med i vår Facebook-grupp, där kan ni alltid ställa frågor och få snabba svar.

För det är just det där med plats som kan vara knepigt i ett initialt skede. Detta främst då inflyttningen varit bra mycket större än vad Doha räknat med och vi är nu 2015 lika många som de planerat för 2017. Det öppnar dock upp nya skolor lite här och var men det är många som vill ha plats och kvalitén varierar. Men var inte oroliga. Allt löser sig och vi ska verkligen stötta er så gott vi kan med råd men var beredda på att det kan ta tid. Det gäller att vara lite om sig och kring sig, kontakta flera skolor och ansök om platser så tidigt som möjligt innan flytten går. Man måste också kanske vara beredd att börja med en skola lite längre ner på sin önskelista tills man får en plats och barnet/barnen kan flytta över. De flesta skolor har syskonförtur, så har man flera barn och får in ett så brukar det gå relativt snabbt för de andra.

Avgifterna är ofta väldigt höga. Många företag betalar sina anställdas skolor antingen direkt eller via ett visst fastställt belopp. Försök att förhandla bra så att beloppet företagen bidrar med täcker den skola man vill in på. Alla skolor kräver alltid ytterligare dokument förutom själva ansökan, vilka dessa är går att läsa om på respektive skolas hemsida. Men det brukar röra sig om personbevis, vaccinationsbevis, passkopior och betyg/intyg från nuvarande skola. Alla dokument ska naturligtvis översättas till engelska. Det förekommer även i stor utsträckning intagningsprov.

Antalet elever i varje klass är oftast mindre än i svenska skolor, den individuella uppmärksamheten är större, så också disciplinen. Barnen börjar åldersmässigt tidigare i skolan än vad vi gör i Sverige. Skriv o lästräning startas redan på förskolenivå. I de flesta skolor saknas matbespisning så det är upp till familjen att skicka med barnen matlåda för snack och lunch.

Supreme Education Council (SEC) och Ministry of Education är ansvariga för alla skolor oavsett curricula, det finns dock några skolor som är knutna till olika ambassader och de kan ha lite andra regler. SEC bestämmer allt från tillstånd och öppnande av nya skolor till skolavgifter och lovdagar. Bli inte förvånade om att skolorna uppger avgifter eller skolkalendrar med fotnot att beslut väntas från SEC, de kan komma att ändras under skolårets gång med bara några dagars framförhållning. Man kan alltid kontakta SEC med frågor och det finns även mer information att finna på deras webbsida (www.sec.gov.qa), bl a en fullständig lista över alla skolor i Qatar.

Läs mer på här där vi har listat skolor och förskolor samt ger lite tips på vägen.

Upp

Shopping

Shopping i Qatar är främst fokuserad i så kallade ”mall”. Detta är ett måste då det är så varmt i landet och det är omöjligt att vistas ute under stor del av året. Det finns flera Mall att välja mellan och nya dyker ständigt upp. Det finns många väldigt exclusiva märkesaffärer och man kan räkna med att finna Dior, D&G, Gucci Etc på många ställen runt om i framförallt Doha. Det finns också affärer med ”normal” prisnivå, här återfinns tex Mango, Zarah, H&M.

Möbelaffärer finns det också gott om. Allt från Danska ID Design, Bo Concept, The One, IKEA till mer traditionella arabiska inredningsbutiker.

Man kan shoppa loss riktigt och göra billigare fyndshopping i den lokala Souqen (marknaden). Prutning är ett måste och att få ner priset 30% skall inte vara någon konst. Det finns också lokala marknader för fisk, grönsaker och kött, vilka absolut bör besökas.

Att köpa mat i Qatar är också enkelt och det finns många fina butiker. Som svensk kommer man givetvis sakna en hel del då fläskkött är strikt förbjudet i landet och går inte köpa i vanliga affärer. Men det finns många nya spännande produkter att handla från hela världen. Rådet är att köpa många/mycket när man hittar något man gillar, allt finns inte alltid tillgängligt när man behöver det.

Det bör också nämnas att det är förbjudet och olagligt att ta in alkohol i landet (läs mer om vad som är olagligt att medföra här). Det finns dock ett ”systembolag”, Qatar Distribution Company eller QDC som det kallas i folkmun, där man som expat med licens (Liqour permit) får handla. Här kan man även köpa fläskprodukter. Tillstånd ansöker man om på plats och var beredd på att betala en deposition på 1000 QR. Men detta kan först göras efter att sitt uppehållstillstånd är klart och man har en köplimit som är baserad på den lön man har. Man kan ansöka om ”extralicens” för medföljande fru/man. Tänk på att det är bara tillåtet att transportera drycken mellan QDC och hemmet. Man får inte under några omständigheter stanna för att handla något mer eller byta bil!

Den allmanna prisnivån är generellt densamma som i Sverige. Spannet på priserna är möjligtvis större, vill man kan man leva billigare men ganska vanligt är att man vill köpa de där mer västerländska varorna och då går prislappen upp.

Här nere är en sak väldigt billig och det är bensin, det kostar 1 rial per liter! Vilket motsvarar ca 2 kronor, beroende på rådande växelkurs.
Upp

Trafiken

Trafiken är, även om den har lugnat ner sig sedan nya trafikregler 08, hektisk! Många kör runt i mycket stora bilar av t.ex. modellen Toyota Landcruiser, Nissan Armada. Det finns en hel del gästarbetare som arbetar med mycket slitna och gamla fordon. Qatar har genom sin snabba tillväxt inte hunnit med att bygga ut sin infrastruktur. Olycksrisken är mycket stor och trafikstockningar en vardag för trafikanter. Ett tips är att relativt snabbt ge sig ut i trafiken och inte vara rädd. Bilen är det vanligaste fortskaffningsmedlet som används. Idka försiktighet och tänk på att många kör stora bilar. Införskaffa gärna en stor tung bil själv och tag med bilbarnstolar från Sverige.

Tänk på att vissa aggresionsbeteenden inte är tillåtna i Qatar såsom i Sverige. Det finns exempel på avvisande av invånare pga. av att man visat vissa tecken i en uppretad sinnestämning.

Om olyckan är framme, ta gärna foton över olycksplatsen och se till att du tar uppgifter om den andra parten, registreringsnummer och gärna telefonnummer. Det kan vara till gagn när man sedan ska anmäla. Speciellt om ni tvingats flytta fordon, vilken man ofta måste. Man skall alltid kontakta polisen (ring 999), de avgör om man ska invänta polis på plats eller åka till närmaste polisstation.

Var noga med att följa trafikregler och var både ödmjuk och tuff i trafiken, då brukar det gå vägen!
Upp

Klädsel

Män och kvinnor bär normala västerländska kläder på samma vis som man gör hemma i Sverige. Kvinnor skall dock vara lite försiktiga och undvika för avslöjande kläder såsom tex korta kjolar, korta shorts, tighta kläder eller tunna transparanta kläder. Allmänt vedertaget är att täcka skuldror, dekolletage och knän i offentliga rum. Klädkoderna i Qatar håller på att luckras upp och man kan idag se mer ”extrema” klädval än vad man kunde bara några år tillbaka. Men rekommendationen är dock fortfarande att klä sig enligt ovan med respekt för den lokala kulturen.
Upp

Säkerhet

Vi som bor i Qatar upplever oss trygga. Kriminaliteten är låg och man kan röra sig fritt utan att känna sig hotad. Man kan dock läsa att kriminaliteten har ökat, det verkar som om man ser en högre grad på speciellt fickstölder och husinbrott.

Hotet från terroristdåd upplevs inte som stort. Qatar har haft ett mindre bombdåd 2005 men sedan varit väldigt förskonade. Många av gästarbetarna som finns här är här för att försörja sina familjer i hemlandet. Qatar har hård kontroll på nyinflyttade expats. För att komma in och arbeta krävs att du har en sponsor. Om någon skulle göra något kriminellt avvisas dessa personer omgående från landet och i vissa fall får aldrig mera inresetillstånd. Detta kan vara bidragande orsaker till den låga kriminaliteten.
Upp