Utflykter & Aktiviteter

Här samlar vi tips på olika utflyktsmål, både nära och en bit bort.

Inland Sea
Inland Sea
Inland Sea är en vik som går in från Persiska Viken mellan Qatar och Saudi. Att ta sig dit är en rolig och utmanande 1,5-timmes bilfärd bland sanddynerna, och färden avslutas vanligtvis vid en sandstrand där dynorna går direkt ner i det ofta långgrunda vattnet.
Man utgår oftast från Sealine Beach som ligger en knapp timme söder om Doha, där man kan tömma (och senare fylla) däcken på luft. 4×4 är nödvändig. Där finns också en liten butik och toaletter.
Förutom de årliga arrangerade SAQ-utflykterna brukar några åka ut regelbundet; håll utkik på Svenskar i Qatars Facebooksida!
Zikreet
Zekreet
Zekreet (eller Zikreet som det ibland står) är en liten by vid havet ca en timme från Doha. Googlar man på det så står det att det finns ett fort där, men det är mest en liten hög med stenar. Det man främst åker dit för är det vackra landskapet med sin som av krukskärvor spruckna lermark, och kalkstensformationer. Här brukar folk friklättra, paddla och bara gå omkring och njuta.
Ta vägen västerut mot Dukhan (Dukhan Highway). Medtag matsäck eller handla i Dukhan som ligger ytterligare en kvart bort.
Aqua Park
Aqua Park
Doha Aqua Park är ett vattenland ungefär en halvtimme sydväst om Doha (Salwa Road). Där finns vattenaktiviteter för alla åldrar, flera restauranger, glasskiosker osv. Ett tips är att åka dit på fredag förmiddagarna, då är det bekvämast för västlänningar att klä sig ”som hemma”. Det finns regler för vilka som får besöka parken när – detta och öppettider hittar ni på hemsidan.
Besök hemsidan
HoponHopoff
Hop On Hop Off
En klassisk Hop on Hop off-buss som tar passagerarna genom Doha West Bay, från flygplatsen (Mariott hotell) bort till The Pearl och Katara. 180qr vuxna, 90 för barn.
Besök hemsidan
MIA
Museum of Islamic Art (MIA) and MIA Park
Förutom att se utställningarna med islamisk konst från olika delar av världen, så är byggnaden i sig väl värd ett besök. De har ofta olika temporära utställningar så man behöver inte rädas att gå dit flera gånger. Det finns också ett café och en trevlig butik.
Parken är grön och lummig och inbjuder till picknick och lek eller bara en skön promenad. Där finns en lekpark och café och även möjlighet att hyra cykel och trampbåt. Både muséet och parken är stängd på tisdagar. Muséet ligger i centrala Doha.
Besök hemsidan
What’s on in MIA park
Katara
Katara Cultural Village
Katara är en kulturstad i norra Doha där man försöker samla all kultur, såsom musik, teater och konst. Gå hit och se en fotoutställning; en föreställning på teatern, eller lyssna på opera i amfiteatern. Strosa runt och titta på mosaik-moskén och guldmoskén; ta en Karak och Chiapati (sött te och sött bröd) eller en riktigt god glass, och när ni är klara finns det många restauranger att välja bland. Det finns också en strand som det dock kostar en slant att gå in på, och som kvinna bör man vara täckt från axlar till knän.
Besök hemsidan
Souq Whaqif
Souq Waqif
Souq betyder marknad, och detta är en relativt ny marknad byggd för att återskapa en gammal genuin qatarisk känsla. Här finns vindlande gångar av små butiker med tyger, godsaker och qatariskt hantverk, intill en större lite mer turistanpassad gågata kantad av affärer och restauranger. Här finns också ett torg där ”Pancake ladies” säljer sin hemlagade mat, och ett sjukhus för falkar.
Fuwairit
Fuwairit beach
Fuwairit är en naturstrand ca 1 timme rakt norrut från Doha. Man tar Fuwairit-avfarten och kör sen ett par hundra meter på den lilla vägen för att sen svänga vänster rakt ut i geografin. Håll sen höger så ser ni snart en massa bilar. De flesta parkerar direkt på stranden. Här är det gott om västerlänningar så valfri klädsel funkar. Det finns varken toalett eller butik här så kom förberedda.
Camel Race
Camel Race
Kamelrace är en intressant sport – det är inte bara kamelerna som tävlar runt den enorma banan, ridna utav små robotar, utan även de olika intressenterna kör som vettvillingar på vägen intill banan och hejar på den som sitter med fjärrkontrollen. Det verkar inte finnas något direkt schema för tävlingarna, utan det är bara att åka ut och hålla tummarna. Men det är värt det! Mer information kan finnas här om man kan klura ut arabiskan.
Kamelracebanan ligger ca 1 timme västerut från Doha, längs Dukhan Highway.
Fanar
Fanar Islamic Cultural Inheritage Center
Ett informationscenter som skall hjälpa icke-araber att bättre förstå islam och den Qatariska kulturen. Byggnaden är fantastisk. Ligger intill Souq Waqif.
Besök hemsidan
 Sheik Faisal Museum
Sheikh Faisal Museum
Detta museum är speciellt för det innehåller Sheikh Faisals personliga samling, så man lär sig lite om honom och även mycket om Qatar och den arabiska kulturen. Här finns allt från kalligrafi till bilar och artilleri till kostym. Det finns något för alla.
Besök hemsidan
 The Pearl
The Pearl
The Pearl är en hel liten stad byggd på ett antal konstgjorda öar – modell lyx. Navet är ett promenadstråk längs vattnet kring en marina full av lyxjakter. Här kan man äta, fika, shoppa dyra märkeskläder och titta på (eller köpa) tjusiga bilar i Ferrari & Maserati -eller Rolls Royce & Bentley-butikerna.
Besök hemsidan
Hotell
Relaxa på hotell
De flesta hotellen (t.ex Sheraton, Intercontinental, Four Seasons, SeaLine Beach Resort) erbjuder avkoppling i sina faciliteter även för icke-gäster. Det kostar en slant, men det kan vara skönt att skämma bort sig lite extra ibland. Vissa dagar har de rabatt. Kontakta respektive hotell för information om priser.
Mosque Tour
Mosque Tour
Lite nu och då kommer inbjudningar till Blue Mosque Tour, vilket är en bussresa med guide till Blue eller State Mosque, där man får besöka moskén iförd traditionella kläder och lära sig mer om Islam och sederna kring bönestunden. Resan utgår från Fanar och vid återvändandet bjuds det på en traditionell måltid.
Besök hemsidan
Brunch
Brunch
Fredag är Brunch-dag i Doha! De flesta hotell erbjuder då brunch á la extra allt, med eller utan alkohol. Kontakta respektive hotell för information och bokning.
Dunebashing
Dunebashing
Vad vore väl Qatar utan sin öken? Vill man ta en tur men inte åka ända ut till Inland Sea går det utmärkt att bara ta en sväng vid Sealine. Antingen tar du egen bil (var dock minst två), hyr en 4-hjuling eller en cross (finns flera uthyrningsställen vid Sealine), alternativt hyr en hel utflykt med hämtning hemma, rejält med dunebashing och lunchbuffé. Det senare är dock inget för räddhågsna!
Singing Sand Dunes
Singing Sand Dunes
Ett av få ställen på jorden som har ”sjungande sand”. När luftfuktigheten är låg och det blåser längs sanden hörs det ett ”hummande”. Hummandet kan förstärkas om man springer över sanden eller glider på den. Singing Sand Dunes ligger lite off så GPS-koordinater kan vara bra att ha: N25° 02.446′ E51° 24.540′
Dhow Cruise
Dhow Cruise
Några av de lokala fiskebåtarna som syns i Doha-bukten går att hyra, t.ex från Inbound Tours Qatar. Man kan då få en heldag med sol, bad och BBQ, eller kanske en fisketur.
Innebandy
Innebandy
Tisdagar kl.19 och lördagar ca kl. 09 (Rec. Center – Wooden Floor) spelas det innebandy i Education City. Kontakta Pontus All på pontus.all@gmail.com eller Erik Helin på ehelin@qatar.cmu.edu för att få mer information. Önskar ni vara med i vår WhatsApp grupp, skicka namn och telefonnummer till Erik på 5584-1450.

 

 

Aktiviteter med barn

Läs mer under Barn i Qatar

Mer Information

Information om pågående och kommande aktiviteter och saker att göra brukar gå att hitta på nedan webbsidor, vi har även försökt att samla ett axplock under Happenings: